This is an example of a HTML caption with a link.De gevolgen van een aardbevingBij een aardbeving denk je al snel aan een erge gebeurtenis. Dit komt waarschijnlijk omdat een aardbeving pas in het nieuws komt als de gevolgen ervan groot zijn.


Buiten de aardbevingen die in het nieuws verschijnen, gebeuren er jaarlijks over de hele wereld ongeveer een miljoen aardbevingen. De meeste hiervan kunnen niet door mensen waargenomen worden. Deze aardbevingen hebben een lage kracht op de schaal van Richter. Over het meten van de kracht van een aardbeving kan je hier meer lezen.


Omdat de platen in de aardkorst steeds bewegen is de aarde voortdurend aan het veranderen. Veel aardbevingen vinden plaats onder het water van de grote oceanen. De platen bewegen daar meestal van elkaar af. Tussen de breuklijn komt dan vloeibaar gesteente (lava) uit de tweede laag van de aarde naar boven. Dit gesteente wordt nieuwe grond en daardoor is de oceaan een paar centimeter groter geworden. Het gevolg van deze kleine aardbevingen is dus dat de continenten naar elkaar toe bewegen en de kleine oceanen en zeeën (bijvoorbeeld de Middellandse zee) alleen maar kleiner worden.Tot aan een kracht van 5 op de schaal van Richter zal een aardbeving weinig schade tot gevolg hebben. Het kan zijn dat je het gevoel hebt dat er een vrachtwagen langs rijdt en in sommige gevallen zullen lichte voorwerpen bewegen. Als de aardbeving krachtiger wordt dan 5 op de schaal van Richter, dan zullen de gevolgen groter zijn in de vorm van schade en slachtoffers.


Door een aardbeving kunnen gebouwen behoorlijk beschadigd raken. Bij kleine aardbevingen kunnen er scheurtjes in muren ontstaan, of kleine delen van het gebouw afbreken.


Als de aardbeving groter wordt, dan kunnen grote scheuren in muren ontstaan, de schoorsteen kan afbreken en dakpannen kunnen wegglijden. Als de aardbeving erg sterk is, dan kunnen constructieve onderdelen van daken en vloeren het begeven of het gebouw kan helemaal instorten. Buiten de directe schade aan gebouwen kan het ook zijn dat er brand ontstaat (bijvoorbeeld door een gebroken gasleiding), of dat het gebouw onder water komt te staan als een waterleiding breekt.
Een aardbeving kan ook een aardverschuiving of lawine als gevolg hebben. Hierdoor kunnen wegen kapot scheuren of de grond van een berghelling kan naar beneden gaan schuiven.

BBeschadigde weg
Beschadigde weg


Als de aardverschuiving uit modder of vochtige bodem bestaat, dan wordt er ook wel over een modderlawine gesproken. Een aardbeving maakt het meeste slachtoffers als er een tsunami ontstaat. Als de beving onder de oceaan zo krachtig is dat er een enorme vloedgolf ontstaat, dan kunnen hele stukken land weggespoeld worden.