This is an example of a HTML caption with a link.Waar komen aardbevingen voor?In sommige landen is de kans op een aardbeving veel groter dan in andere landen. Dit heeft te maken met de breuklijnen tussen de aardplaten. Landen die in de buurt liggen van een breuklijn hebben een grotere kans om getroffen te worden door een aardbeving. In onderstaand plaatje is te zien hoe de aardplaten over de wereld verdeeld zijn.De witte lijnen op de afbeelding zijn de breuklijnen. De meeste aardbevingen komen voor rond de grote oceaan, waar landen als Japan, Australië en China aan grenzen. Ook landen rondom de middellandse zee worden regelmatig getroffen. Veel aardbevingen vinden plaats in de oceanen. Als de beving krachtig genoeg is, dan kan hierdoor een grote vloedgolf ontstaan, waardoor grote delen land verwoest kunnen worden.Nederland


Ook in Nederland komen aardbevingen voor. Omdat er in de buurt van Nederland geen breuklijnen zijn, is de aardbeving meestal niet krachtig genoeg om door mensen te kunnen worden waargenomen. De zwaarste aardbeving in Nederland ooit gemeten was in Roermond en deze had een kracht van 5.8 op de schaal van Richter. Deze aardbeving werd tot in Tsjechie, Frankrijk en Engeland gevoeld. Ondanks dat de aardbeving ongeveer 17 kilometer diep was, zijn toch behoorlijk wat gebouwen en landschappen beschadigd.


In 2011 is uit onderzoek (bron: eenvandaag.nl) door Nederlandse en Duitse geologen vastgesteld dat het mogelijk is dat er een aardbeving van 7.0 op de schaal van Richter mogelijk is. Het is niet te voorspellen of dit ook werkelijk gebeurt, maar dit zou voor veel problemen kunnen zorgen. Gebouwen in Nederland zijn niet bestand tegen dit soort krachten, omdat men er bij het bouwen niet vanuit gaat dat het mogelijk is dat in Nederland zo’n krachtige aardbeving zal plaatsvinden.


In september 2011 is er in Duitsland, vlak bij de grens van Nederland een aardbeving geweest. Deze had een kracht van 4,5 op de schaal van Richter. Deze aardbeving heeft geen schade aangericht, maar was zelfs in de randstad opgemerkt. Geologen verwachten dat dit een voorproef geweest is op een zwaardere aardbeving die nog moet komen.